Sorry, your browser does not support inline SVG.

Woonhuis Arnhem

Deelnemers / Deelnemers Editie I
familie van de Kraats
Nijhoffstraat 6821 BM Arnhem
Corné van de Kraats
02/24/2016

Op het terrein van een voormalige school/theaterzaal zijn aan de Nijhoffstraat in Arnhem 8 kavels vrij gekomen. Deze kavels zijn aan de individuele kopers verstrekt met een aantal stedebouwkundige randvoorwaarden, zoals de verplichting op de rooilijn te bouwen en een maximale bouwenvelop. Daarnaast geldt als voorwaarde dat op het gezamenlijk achterterrein per woning twee parkeerplaatsen gerealiseerd worden.

Als basis voor het programma van deze/onze woning geldt een ruime en lichte eengezinswoning, met een inpandige berging/klusruimte. Een dergelijke ruimte (programma) is binnen de bestaande woningvoorraad van Arnhem (Centrum) niet binnen het beschikbare budget beschikbaar. Deze laatste ruimte is in een souterrain gesitueerd, waarbij een ‘omgekeerde koekoek’ zorgt voor de daglichttoetreding in deze ruimte. De vrije hoogte in deze koekoek is gebruikt voor het plaatsen van de trap naar het souterrain.
De bovenzijde van de koekoek is op hetzelfde niveau als het aanrechtblad in de keuken geplaatst, en dient als verkeersruimte richting de trap naar niveau 1. De trap naar het tweede niveau is daar achter geplaatst (met een gat eronder), zodat over de volledige hoogte van de woning de zon in de woning binnen kan komen.
Enerzijds om de gevel te breken, en anderzijds om het zonlicht te benutten voor verwarming van de woning, is een gedeelte van de gevel pal op het zuiden georiënteerd. Het zicht van dit schuine geveldeel is gericht op het woonhofje dat aan de overzijde van de straat gelegen is. Door de gevel aan de bovenzijde weer vlak af te maken, ontstaat een schaduwbalk die in de zomer te veel verwarming van de ruimtes achter de zuidgevel voorkomt. De ruimte tussen de vlakke en schuine gevel is tevens geschikt om bij te dragen aan de vergroening van de wat stenige Nijhoffstraat.

In materialisering is gezocht naar een robuuste, licht industriële woning, waar met weinig middelen toch enige ‘versiering’ in is opgenomen. Voor het interieur zijn dit bijvoorbeeld het schaduwpatroon van de (deuren van de) inbouwkast, als plafond de gevlamde schoonheid van een onafgewerkte breedplaatvloer en een nét niet gladde vloer. In het exterieur is dit bijvoorbeeld de vertanding in het metselwerk ter plaatse van de schuine gevel. De uitstekende stenen, die naar boven in een dichter patroon zijn aangebracht, zullen na verloop van tijd fungeren als geleiding van aan te planten groen. Thermisch verzinkte hekwerken die buiten zijn aangebracht, komen ook langs de trappen voor, en zorgen voor een duidelijke relatie tussen binnen en buiten. Dit type hekwerk zal de achtergevel nog met de rest van de woning verbinden, door deze toe te passen op het nog aan te brengen balkon aan de tuinzijde.

tuingevel fragment_zuidgevel

Close search