Sorry, your browser does not support inline SVG.

Woning Nieuwe Niedorp

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Fam. Harlaar
Nieuwe Niedorp
PAN Architects
06/05/2018

Context

De vrijstaande woning is gesitueerd tussen de lintbebouwing van het buurtschap Terdiek. De hoofdbebouwing van de naastgelegen stolp diende als woning voor de voormalige agrarisch bedrijf en was overkoepelend voor de globale compositie. Het terughouden van het hoofdvolume ten opzichte van de stolp was een pré. Er is gekozen voor een traditionele schuurwoning typologie zodat de karakter van het buitengebied gehandhaafd bleef. Hieruit ontleedt de vrijstaande woning haar verschijningvorm.

Beleving

Met de schuurwoning typologie als basis sjabloon, werden de massa’s opgedeeld volgens een verhoudingsleer afgeleid van de gulden snede. De verhouding van 1 staat op 1,61 staat in overeenstemming met alle zichtbare delen van de bouw, wat zorgde voor een vertrouw en logisch voorkomen van de hoofdcompositie.

Architectuur

De Plattegrond van de begane grond is in hoofdopzet een ‘plan libre’, zonder een strakke volgorde, met looproutes die gesuggereerd worden in plaats van opgedrongen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de toepassing van een box-in-a-box principe. Alle ruimtes die geen verbinding met buiten nodig achtten werden samengebracht tot een enkele cluster en als een doosje zorgvuldig in de open plattegrond geplaatst. Dit resulteerde in aaneengesloten ruimtes die op ongedwongen wijze worden omsloten. Het ruimtelijke gevoel wordt versterkt door een ‘langzame’ route die de eetkamer via de leefkeuken met de woonkamer verbindt.

Handschrift

Voor de behandeling van de architectuur is gezocht naar een synthese tussen landelijke, streekeigen architectuur met een nieuwe hedendaagse stijl. De architectuur verwerpt noch negeert de historische karakter van het buitengebied. Tegelijkertijd biedt het een nieuwe kijk op de mogelijkheden die hedendaagse materialen en processen mogelijk maken.

Close search