The Next Step Program

Utrecht Community (UCo)

Deelnemers / Deelnemers Editie II
NS & Stichting Utrecht Community
Utrecht
MEER.
09/22/2017

Op 22 september 2017 heeft burgemeester Jan van Zanen Utrecht Community (UCo) geopend. UCo is een duurzame werkgemeenschap van en voor pioniers die elkaar inspireren. UCo bestaat uit 1.800m2 werk-, workshop- en overlegruimte en is gevestigd in een industriële, monumentale treinloods. Het pand is geheel duurzaam gerenoveerd en energieneutraal voorbereid.

UCO

UCo is geboren vanuit een initiatief van Except Integrated Sustainability. Doel was het creëren van een community bestaande uit verschillende duurzame bedrijven in een verduurzaamd pand. Na het vinden van een geschikte locatie, een oude monumentale treinloods in Utrecht heeft MEER. er voor gezorgd dat dit pand is getransformeerd tot een inspirerende, duurzame werk- en workshopruimte. Op het moment bestaat UCo uit vijftien ondernemingen die samen hun kwaliteiten en kennis kunnen bundelen om als één organisatie uiteenlopende vraagstukken op het gebied van duurzaamheid op te pakken. Ieder bedrijf heeft haar eigen expertise en samen gaan ze de uitdaging aan, diversiteit op gebied van duurzaamheid is de kracht van UCo. Dit is het eerste grootschalige duurzaamheidscollectief dat op deze schaal vraagstukken kan oplossen.

DUURZAME TRANSFORMATIE VAN INDUSTRIEEL ERFGOED

De oude monumentale treinloods is getransformeerd in een open, karakteristiek en bovenal licht gebouw, doordat de originele sheddaken en ramen zijn hersteld. Het pand is gasvrij, een warmtepomp zorgt via vloerverwarming voor de verwarming van de gehele hal en de luchtbehandelingskast voor de luchtverversing en circulatie. Het pand is voorzien van een geheel nieuwe elektra infrastructuur, zodat de hal flexibel indeelbaar is. Alle verlichting is LED. Samen met lokale meubelmakers is er een circulair, demontabel en gifvrij interieur gerealiseerd met zoveel mogelijk groen. Alle elementen die zijn toegevoegd zoals een tribune, entresol, folly en dividers kunnen in de toekomst eenvoudig verwijderd of aangepast worden. MEER. heeft onder anderen de transformatie van het casco pand begeleid en gerealiseerd, de community opgezet en voor de community members een interieur ontworpen dat functioneel, flexibel en volledig duurzaam is.

MEER.

MEER onderscheid zich door zich te richten op uitsluitend duurzame transformaties; van gebieden en gebouwen om zo meerwaarde te realiseren voor bewoners en gebruikers nu en in de toekomst. Daarbij hanteert zij het systeem denken, om tot een set van oplossingen te komen waarmee een maximaal rendement behaald kan worden., waarbij de uitwerking ligt in het architectonische vlak. De methodiek leidt tot de integratie van ecologisch, maatschappelijk en economisch rendement. In transitieprojecten betrekken wij de opdrachtgever en eindgebruiker als co-creatie partner in het proces. Door het proces samen met deze partijen te doorloper zorgen we voor eigenaarschap en langdurige betrokkenheid. Wij geven vergeten plekken stad opnieuw een identiteit en meerwaarde voor de bewoners, de wijk en de stad.