The Next Step Program

SkilledIn-office

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Port of Rotterdam
Scheepsbouwweg 8 3089JW Rotterdam
Studio RAP
10/01/2015

RobotArchitectuur
In het Innovation Dock te Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. Het jonge architectonische ontwerp- en fabricagebureau Studio RAP verzorgde hiervoor het gehele bouwproces; zowel het ontwerp, de engineering als de productie en bouw van dit bijzondere bouwwerk.

Architectonisch ontwerp
Het gebouw, dat 130 vierkante meter beslaat, omvat een kantoor, presentatieruimte en een trainingscentrum. Het geheel wordt overspannen door een uitgesproken houten dak bestaande uit 225 unieke houten elementen die ruim acht meter overspant. Het gewelf rijst spectaculair op vanuit een decentraal gepositioneerde kolom die in één beweging overvloeit naar de dakconstructie.


Form finding & Digitale fabricage
De unieke vorm van het gewelf is ontstaan vanuit digitale formfinding methodieken. Hierdoor is het hele dak op druk belast. Deze dubbel gekromde vorm is vervolgens vertaald naar driehoekige houten panelen die doormiddel van vingerverbindingen aan elkaar verbonden zijn. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces zijn rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor konden complexe bewerkingen, zoals het frezen van verlopende schuine kanten van de driehoeken en het onder een hoek voorboren van schroefgaten, in korte tijd voor alle elementen voorbereid worden.

Visie
Het ontwerp en de aanpak voor het construeren van het gebouw sluiten nauw aan bij de visie van het innovatieve bureau. Ze omarmen de rol van een hedendaagse, digitale bouwmeester. Vanuit nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp- en productietechnieken ontwerpt en produceert RAP slimme, duurzame gebouwen met een unieke architectonische expressie.

6-robotic-fabrication-2_low 2-result-exterior-1_low