The Next Step Program

Rokin Plein

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Ondernemersvereniging Rokin
Rokin 1012KM Amsterdam
URBANOS duurzame stedelijke ontwikkeling
05/10/2015

Het Amsterdamse Rokin is al jaren een grote bouwput door de aanleg van de Noord-Zuid metrolijn. In de herfst van 2016, als het werk aan de metrolijn in het gebied is voltooid, zal de gemeente beginnen met de definitieve herinrichting van de openbare ruimte. Het gebied gaat deel uitmaken van de Rode loper; een boulevardachtige verbinding tussen het centraal station Amsterdam WTC.
Door de bouwput heeft het Rokin zijn glans verloren en wij vonden dat het gebied weer moest gaan blinken. De straat is langzaam aan het veranderen doordat nieuwe winkels zijn geopend, zoals Forever21, Pull and Bear, Urban Outfitters en ook het NRC staat fier aan het Rokin. Deze positieve verandering wilden wij een extra impuls geven samen met de Ondernemersvereniging Rokin door de openbare ruimte tijdelijk te transformeren. Door een nieuwe openbare ruimte, aantrekkelijke voorzieningen en een uitgebreid activiteitenprogramma moesten Amsterdammers weer van het Rokin gaan houden. Het moest een voorzet zijn voor de toekomst.

We wilden niet praten, maar doen.. De gemeente sprak al 15 jaar over de Rode Loper van Amsterdam als een grootse entree tot de stad. Het idee van de rode loper is heel pragmatisch vertaald in ons project door een échte rode loper aan te leggen en een nieuwe openbare ruimte te creëren midden in de stad en midden in een bouwput. De nieuwe inrichting van het plein bood ruimte om te relaxen in de drukke binnenstad, voor activiteiten van bijvoorbeeld winkeliers en zette het Rokin weer een klein beetje op de kaart.

Na vele gesprekken met de winkeliers en de gemeente en nadat vele plannen zijn gepasseerd is in mei 2015 het nieuwe tijdelijke plein geopend. In november is het plein weer verwijderd om te beginnen met de daadwerkelijke aanleg van de rode loper. Ook leuk om te vermelden. De ondernemers van het Rokin zagen brood in de tijdelijke verandering en de IVY groep, Madame Tussauds en Gassan Diamonds hebben dan ook financieel bijgedragen.

De gemeente vond de plannen eng en heeft lang tegengesputterd. uiteindelijk zijn ze overstag gegaan door de inzet van één betrokken ambtenaar. Het wantrouwen is overwonnen en het resultaat wordt nu bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe tijdelijke initiatieven ook ruimte te geven.

Het Rokin Plein heeft ook bijgedragen aan het verwerven van een internationaal project. In oktober 2016 transformeren wij in Quito een straat door ruimte te maken voor groen, wandelen, fietsen, ontmoetingsplekken en uitgebreid activiteitenprogramma. Ook deze interventie is bedoeld om de straat op de lange termijn te veranderen en alvast een voorschot te geven op de toekomst.

img_6605 img_6630