The Next Step Program

Podium Cromvlietpark

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Gemeente Den Haag
Molenwijk, Laak, Den Haag
Bloot Architecture
01/10/2021

Project

In het hart van het nieuwe Haagse stadspark, Cromvlietpark, nestelt het podium zich tussen de beeldbepalende bomen van het park. Het ontwerp vormt een samensmelting van een klassieke muziekkiosk, vindbaar op veel dorpspleinen en in stadsparken, en een beklimbaar uitzichtplatform. Spiraalsgewijs draait het podium om een boom heen en eindigt de route in de boomtoppen van het Cromvlietpark. Het podium doet dienst als een centraal afspreekpunt, een afgedekte plek voor evenementen, een zitelement en een uitzichtplatform. De vormentaal gaat mee in de ronde eilandachtige vormentaal van het park.

Impact

Ten alle tijde proberen we onze ontwerpen een meerwaarde mee te geven buiten het gevraagde programma om. Centraal daarin staat een bepaalde mate van vrijheid en keuze in gebruik en waar mogelijk verschillende lagen van gebruik en van gebruikers met elkaar te vermengen. Om ten alle tijde creativiteit te stimuleren en uitsluiting tegen te gaan.

Dit project gaat over de manifestering van het publieke domein. Condities scheppen waarin verschillende lagen van de bevolking zich welkom en geroepen voelen om de ruimte toe te eigenen en daarbij creativiteit en speelsheid te stimuleren. Dit sluit aan bij het welzijn van mensen. Dit project gaat meer over sociale duurzaamheid dan dat er sprake is van een activistische benadering van ecologisch duurzame architectuur. Echter het gebouw is opgebouwd uit grotendeels staal en hout en is volledig demontabel en dus voor 99 % herbruikbaar.

Creatief Ondernemerschap

Architectuur behelst de vormgeving van de bebouwde wereld. Op de scheidslijn van kunstzinnige vormgeving en de pragmatische vertaling van het programma-van-eisen manifesteert zich architectuur. Creatief ondernemerschap komt tot uiting in het kunnen overtuigen van de opdrachtgevers en toekomstige gebruikers van de meerwaarde die architectuur kan opleveren, buiten de vertaling van het programma van eisen om.