Sorry, your browser does not support inline SVG.

Living in the skY

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Familie Fischer-Mahr
Amsterdam
Nieuwe Architecten
2017

Living in the skY, Amsterdam

De binnenstad van Amsterdam is een geliefde plek om te wonen, maar de meeste appartementen hebben niet meer dan twee, hooguit drie slaapkamers. Dat betekent dat in gezinnen met meer dan twee kinderen vaak niet iedereen een eigen slaapkamer heeft. Bij deze woning hebben we het dak benut om een extra slaapkamer te creëren, waardoor het voor het gezin mogelijk wordt op deze plek te blijven wonen.

Centraal in de woning ligt een achthoekige hal. In de huidige opzet zijn alle kamers vanuit deze hal te bereiken. De nieuwe opbouw is, net als de onderliggende verdieping, gecentreerd rond dit hart en waaiert van daaruit uit naar drie zijden. De opbouw biedt plaats aan een slaapkamer, badkamer en trappenhuis. Tussen de drie vleugels ontstaan drie dakterrassen, elk met een eigen sfeer en oriëntatie.

Op het pand is aan de voorzijde in de huidige situatie een kleine opbouw aanwezig. Deze opbouw wordt onderdeel van de nieuwe dakopbouw en biedt plaats aan de nieuwe badkamer. De Y-vormige uitbreiding maakt maximaal gebruik van de hoekverdraaiing die deze locatie als hoekpand in een beschermd stadsgezicht markeert.

Het nieuwe volume is teruggelegd ten opzichte van de rooilijn en is daarmee vanaf de straat niet zichtbaar.
Balustraden zijn zo slank mogelijk ontworpen en worden ook door de verhoogde bestaande borstwering aan de straatzijde aan het zicht onttrokken. Als erfafscheiding richting de buren wordt, in lijn met de al aanwezige schoorstenen, een plantenbak gemaakt. Door deze te vullen met hoge of lage beplanting kunnen de bewoners de mate van privacy versus uitzicht op de omgeving in de toekomst zelf bepalen.

De nieuwe opbouw is opgebouwd uit houtskeletbouw geveldelen. Het geheel is gecoat met een hoogwaardige PU-coating waardoor een naadloos geheel ontstaat. De kozijnen zijn zo in de gevel opgenomen dat de gevelafwerking van binnen naar buiten toe lijkt door te lopen. In het midden is een nieuwe ventilerende daglichtkoepel voorzien waardoor daglicht door een nieuw aangebrachte glazen vloer de onderliggende verdieping bereikt. De bestaande woning en de uitbreiding vormen daarmee een even vanzelfsprekend als verrassend nieuw geheel.

 

Close search