Sorry, your browser does not support inline SVG.

Huis Eén, een oefening in samenwonen.

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Amsterdam
Lilith Ronner van Hooijdonk
12/22/2017

Samen, en toch apart. Dát was de wens van het koppel dat ons, architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk, opdracht gaf tot een kangoeroewoning: een huis dat ruimte biedt voor een gezin met drie kleine kinderen én grootouders. Op een zelfbouwkavel aan de Kop Weespertrekvaart in Amsterdam realiseerden we voor hen een ruim familiehuis, waar alle bewoners profiteren van elkaars nabijheid, zonder op privacy in te leveren.

Huis Eén bestaat uit twee delen: een compact appartement voor de senioren op de begane grond en een gezinswoning op de drie boven verdiepingen. De twee families wonen dicht bij elkaar, maar door het slimme ontwerp is er genoeg afstand gecreëerd. Intern zijn de woningen niet geschakeld. De twee voordeuren zijn op de uiterste hoeken geplaatst, zodat de familieleden ongezien in en uit kunnen lopen. Contact is een keuze. Informele ontmoeting vindt plaats in de gemeenschappelijke tuin.

Ook de manier waarop het interieur een relatie aangaat met de buitenruimten en de materialiteit, maakt Huis Eén bijzonder. De gevelopeningen en schuin geplaatste wanden geven beweging en richting aan het zicht naar buiten. Om duurzaamheidsredenen en voor een aangenaam binnenklimaat, is de woning opgetrokken uit zichtbare massieve houtbouw. Op de woonverdieping van het gezin geeft de houten balkenlaag ritme aan de open woonruimte. De wenteltrap van massieve houten blokken rijgt de verdiepingen van het bovenhuis aan elkaar.

De slaapkamers op de eerste verdieping kragen uit. Dat geeft beslotenheid aan de privétuin van het appartement. De plaatsing van de woonlaag van het gezin op de tweede verdieping, voorkomt geluidsoverlast naar het seniorenappartement. Om ook het geluid van voorbijrijdende treinen en metro’s buiten te houden, kozen we ervoor een robuuste baksteenmuur op te trekken. Deze vormt een ingetogen beeld naar de buitenwereld. De tuinzijde van de woning is vanwege weerkaating van licht, gewicht en als contrast uitgevoerd in wit pleisterwerk.

Het resultaat van al deze doordachte keuzes is een prettige woning die toont hoe diverse stadsbewoners kunnen samenwonen.

Close search