Sorry, your browser does not support inline SVG.

Huis aan het Meer

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Prive
Oudega
Studio Nauta
10/10/2019

In het Huis aan het Meer, ontworpen voor een gepensioneerd echtpaar met kinderen en kleinkinderen, kunnen meerdere gezinnen tegelijkertijd verblijven. Het huis is zo gepositioneerd dat er vanuit de verschillende vertrekken steeds andere relaties met de omgeving zijn. Door het huis in tweeën te delen en de twee volumes iets van elkaar te draaien ontstaan er verschillende relaties tussen de vertrekken onderling en met de omgeving. Rond het huis zijn verschillende luwten gecreëerd waardoor men altijd een plek met schaduw en beschutting tegen wind en regen zal vinden.

De traditionele bouwvorm, waarbij de kap in aanzicht groter is dan de gevel, bouwt voort op de lokale Friese boerenschuur typologie. Het huis is gebouwd rond een monumentale iep en bestaat uit een kruislaags gelamineerde houten constructie.

Het gastenverblijf kent een eigen oriëntatie ten opzichte van het landschap zodat men er ‘apart, maar toch samen’ kan verblijven. Een lange keuken met aan de beiden uiteinden een (kook)vuur verbindt de twee volumes en vormt het hart van het huis.

De gevels zijn bekleed met zwart hout en de daken met zink. De houten constructie is binnen in zicht gehouden en vormt samen met de gepolijste betonnen vloer de basis van het interieur.

De snelle bouwtijd van het kruislaags houten casco zorgde voor een beperking van de impact van de bouw op de natuur. Het huis is uiteraard gasloos en voldoet middels een geothermische warmtepomp en elders op het terrein gepositioneerde zonnecellen in zijn eigen energiebehoefte. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen, zoals de houten constructie, de houtvezelisolatie en het zinken dak is het huis feitelijk een CO2 opslag. De grote overstekken maken het huis bovendien geschikt als broedplaats voor de bedreigde huiszwaluw.

Close search