Sorry, your browser does not support inline SVG.

Boerenschuur Rijswijk

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Dhr. Oosterhout
Prinses Margrietstraat 2 4023AD Rijswijk
workshop architecten
09/01/2016

Boerenschuur Rijswijk
Ontwerp voor een boerenschuur op het erf van een monumentale T-boerderij in de Betuwe.

Op een landgoed van 4,5 Ha, tussen honderd jaar oude fruitbomen wilden de opdrachtgevers een verwaarloosde schuur uit de jaren zestig vervangen door een nieuw eigentijds ontwerp. De nieuwe schuur moest aansluiten op zowel het landschap als op de historische bebouwing. Hoofdgebouw op het erf is rijksmonument Rottenburg.
Naast onderdak voor de schapen en opslagruimte moest er ook plaats komen voor een appartement. De hoofddraagconstructie bestaat uit 4 hsb schijven die de schuur in 3 zônes verdelen: een schuurgedeelte, een semi-transparante tussenzône en een appartement. Plaatselijke openingen in de schijven bieden zicht vanuit het appartement op de de oude hoogstamboomgaard. De semi-transparante tussenzône verbindt de zuid-westkant met de noord-oostkant van het erf. Het dak van het schuurgedeelte bestaat uit mat zwarte zonnepanelen die voorzien in de energiebehoefte van het hele landgoed.
Door de positionering van de schuur ten opzichte van een historische fruithuisje is er een plek ontstaan voor een nieuw beschut terras rond een bestaande zwemvijver.

img_8431 img_8343

Close search