Sorry, your browser does not support inline SVG.

Bedrijfspand Venhuizen

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Connection Systems BV
Venhuizen
Tom Valks Architecten bna
10/11/2017

Aan de Westerbuurt in Venhuizen ( een lintdorp tussen Hoorn en Enkhuizen) is een nieuw bedrijfspand ontworpen. Het dorpslint heeft een afwisselend karakter van doorzichten, woonhuizen, stolpboerderijen en erven met kleine schuren en bijgebouwen.

Tom Valks Architecten BNA – Nieuwbouw bedrijfspand Venhuizen from Layla Merkus on Vimeo.

Opgave bestond uit het realiseren van een nieuw bedrijfspand van ongeveer 5500m2 bvo aan dit lint, bestaande uit een 3 laags gebouw met kantoor- en bedrijfsruimte. De ambitie in dit project was om een gebouw te ontwerpen wat aan de ene kant op een subtiele manier aansluiting zoekt met zijn omgeving, aan de andere kant een efficiënt en duurzaam gebouw wat ruimte biedt voor de bedrijfsprocessen.

Het gebouw is geplaatst in de 2e lijn van het lint, wat ervoor zorgt dat voor het gebouw ruimte ontstaat voor begroeiing en enkele solitaire bomen, waardoor het gebouw op een gepaste afstand van het lint komt. Dit was reeds in het bouwvlak voorzien, echter doordat we het bouwvlak konden verschuiven komt het pand beter tot zijn recht. Nog aan te planten windsingels op de perceelgrenzen voorkomen zicht vanuit de omgeving op het bedrijfsterrein. Het bestemmingsplan is eveneens aangepast ten aanzien van de verplichte kapvorm tot een recht dak; hierdoor ontstond de mogelijkheid voor kantoorruimte en dakterras, welke een bijzonder uitzicht op het omringende landschap biedt.

Aan de voorzijde is het gebouw geleed in een tweetal rechthoekige volumes, waartussen de hoofdentree zich bevindt. Bij het horizontale volume heeft de bovenste laag een setback met grijze gevelkleur, waardoor deze zich lichter aftekent tegen de lucht en het gebouw minder hoog overkomt.
De gevels bestaan uit binnendozen met een staalplaatgevel, waarbij de puntprofielplaten in een willekeurig patroon zijn toegepast opdat op de gevel een subtiel lijnenpatroon ontstaat, wat voor schaduwwerkingen en reflectie zorgt, waardoor de gevel meer gaat leven. De beige kleur sluit aan op de landelijke tinten van de omgeving.

De vertikale ramen aan de voorzijde zijn voorzien van vertikale Iroko stijlen, en geven de voorgevel een warmer karakter. Op bovenste laag voorkomt een luifel hinderlijke zoninval op monitoren en kadert deze het landschap in. De luchtwarmte pomp, LED verlichting, aanvullende isolatie en het toepassen van enkel FSC hout, dragen bij aan het duurzame karakter van dit project.

Close search