BlogMeer dan 70 studenten en jonge professionals discussieerden op donderdag 25 april op de TU Delft over ‘Future Topics in Architecture’ als eerste stap van het Next Step Program, het programma om jong talent in de architectuur te bevorderen, ontwikkeld door BNA en Synchroon.
“Er is nieuwe aandacht voor de waarde van bestaande gebouwen en de rol die de architect kan spelen in de ecologie, dat zag je zó nog niet in Nederland”, meent avondvoorzitter Daniel Rosbottom, internationaal werkende architect uit het VK en professor voor Interieurarchitectuur op de faculteit bouwkunde in Delft. “Circulair wordt de ‘new normal’”, vallen de jonge professionals hem bij. Een van oorsprong Italiaanse architect met bureau in Nederland benadrukt de holistische visie en pleit voor ‘biophilic cities’. Een Nederlander onderstreept dat: “We werken in een ecologische context en denken uitsluitend in systemen.”
Ook de discussie over identiteit wordt duidelijk anders gevoerd dan in het verleden. Jonge bureaus zien zich niet als concurrenten met een eigen stijl of taal maar als onderdeel van alsmaar veranderende samenwerkingsverbanden, ook met ander disciplines. Het hebben van een groot bureau is geen doel op zich. “Je kan niet alles doen en zeker niet in alles goed zijn.” Men zoekt elkaar op en zoekt verdieping waar de eigen passie ligt: “Doe gewoon je ding en klaag niet wat je niet kan”, zegt een jonge architect. Of de architect niet eigenlijk alles kan, een regisseur wordt, en meer rollen aan moet nemen in de toekomst? De zaal aarzelt. De juryvoorzitter Do Janne Vermeulen van Team V daagt uit: “Moet je niet zeggen wat je juist niet meer gaat doen?” Daar is de zaal het met haar eens: “Specialisatie is het sleutelwoord”, zegt de jonge generatie.
Na meer dan 2 uur geanimeerde discussie sluit Mathias Lehner, programmamanager van het Next Step Program bij de BNA de avond af. Deze derde discussie met studenten maakt duidelijk dat de nieuwe generatie is veranderd. De studenten bouwkunde zitten in wezen op één lijn met de jonge generatie: engagement, soft skills, samenwerking en betekenis voor de planeet staan centraal. “Er is optimisme. Niemand spreekt over de crisis of wat allemaal niet kan, juist wat wél kan. Een nieuwe hoogtij van Nederlandse architectuur lijkt op komst.”
Bekijk hier de pitches van de Next Step deelnemers waarin ze vertellen wat hun Future Topic in Architecture is: