The Next Step Program

Villa Westergouwe

Deelnemers / Deelnemers Editie III
particulier
Gouda
Station-D Architects
08/05/2017

Op een kavel in nieuwbouwgebied Westergouwe, aan de rand van Gouda, is een compacte woning ontworpen met maximale transparantie aan de tuinzijde en een meer gesloten karakter aan de voorzijde van de woning.

Samenspel van functionaliteit en beleving

De woning is ontworpen voor een gezin bestaande uit vier personen. De woonruimte op de begane grond bestaat uit één grote open ruimte waarin alle functies zijn ondergebracht; de woonkamer, keuken, eetkamer en speelhoek.
De keuken is gesitueerd aan de straatzijde, de woonkamer aan de tuin, en de ruimtes zijn met elkaar verbonden middels de eetkamer waarboven zich een vide bevindt.

Het hart van de woning wordt gevormd door deze vide. De vide met de aangrenzende glazen pui over twee verdiepingen zorgt ervoor dat het daglicht tot diep in de woning doordringt. Ook bevindt zich hier de trap naar de eerste verdieping waardoor er een open verbinding is ontstaan tussen de verschillende woonlagen. De stalen design trap voorzien van glazen balustrades draagt bij aan dit transparante hart van de woning.

Duurzaam en zorgvuldig gedetailleerd

De gevels van de woning zijn voorzien van wit stucwerk. Zorgvuldig ontworpen raamopeningen en houten geveldelen, in combinatie met de naadloos geïntegreerde carport, welke is voorzien van Eternit Equitone Pictura gevelpanelen zorgen voor een boeiend ensemble. De antraciete kozijnen zorgen voor een sterk contrast met de overige materialen.

De woning heeft een hoogwaardig geïsoleerde schil. De benodigde energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. En zorgvuldig weggedetailleerde screens dragen bij aan het tegengaan van de opwarming in de woning door de zon, en passen zodoende perfect in de strakke uitstraling van de woning. De woning is daarmee bijna energieneutraal.

Alle essentiële aspecten in de woning dusdanig met elkaar geïntegreerd dat er een complete woonbeleving is ontstaan. Kortom, een huis waar functionaliteit, schoonheid, beleving en duurzaamheid samenkomen.