The Next Step Program

Urban Lofts

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Nobillon Vastgoed
Amsterdam
Bureau Fraai
28/09/2018

Met de transformatie naar Urban lofts zorgt Bureau Fraai (i.s.m. BNLA architecten) voor de upgrade van twee desolate torens in de Delftlandpleinbuurt in Amsterdam West. Hiermee sluit de ontwikkeling van de torens zich aan bij de groep van nieuwe wooncomplexen bij het Delftlandplein en de directe omgeving. Het project is uniek, omdat het een partiële herbestemming betreft, die het gebouw en de buurt een impuls geeft.

De twee jaren ‘60 woontorens zijn onderdeel van een ensemble van vier torens, naar ontwerp van de functionalistische architect Piet Zanstra, en zijn ieder voorzien van een uitkragende mantel met kantoren. De mantels zijn herbestemd naar compacte high-end loft appartementen, passend in het ‘StartSmart living concept’ dat door de opdrachtgever Nobillon Vastgoed werd ontwikkeld.

Bureau Fraai heeft dit concept maximaal weten te vertalen in het interieurontwerp van het gebouw. De verwaarloosde entree heeft een upgrade gekregen naar luxe lobby en dient nu als dé ontmoetingsplek voor de bewoners. Dit komt voort uit de overtuiging dat een gezond sociaal leven essentieel is voor een hoge kwaliteit van leven. Mede hierom zijn alle gemeenschappelijke ruimtes hoogwaardig gematerialiseerd en tot in detail ontworpen.
In elke loft is een 3D meubelobject geïntroduceerd dat plaats biedt aan keuken, badkamer, kledingkasten en mezzanine met hoogslaper en dat de ruimte op een elegante manier indeelt. Daarbij is een mooi contrast ontstaan tussen de ruwe betonconstructie van het pand en de verfijnde houten interieurelementen. Het naast elkaar bestaan van deze verschillende materialen en structuren vat heden en verleden samen in een harmonisch ontwerp dat zowel industrieel als luxueus is.

Het proces heeft geresulteerd in een verrijking van de omgeving. De 48 verschillende high-end lofts brengen jonge professionals naar de buurt toe en zorgen voor een nieuw elan in de straat. De samenwerking tussen Bureau Fraai en BNLA architecten combineert het beste van twee partijen met een geslaagd resultaat: high-end wonen in een hoogwaardig woongebouw dat onder architectuur gebouwd- en verbouwd is.