The Next Step Program

Transformatie station Rotterdam Bergweg

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Hofbogen BV
Bergweg 335 3037EP Rotterdam
JagerJanssen architecten BNA ism Jasper de Haan architecten
12/31/2015

Van rotte appel naar pizza Nutella

Onze casco transformatie van voormalig station Rotterdam Bergweg aan de verhipte hofbogen huisvest inmiddels met speels gemak pizzabakker Happy Italy. 1500 couverts per avond zorgen voor een bruisend nieuwe hotspot in Rotterdam noord, en dit keer niet alleen voor de happy few. Beyond gentrification: iederéén uit de wijk en erbuiten gaat hier uit eten!

Het stationsgebouw werd eind jaren ‘50 ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, het laatste stationsontwerp van zijn hand.
Nadat het station in juni 2006 in onbruik geraakte verloederde het gebouw in rap tempo. Een even scharrig Eudokiaplein zorgde destijds voor een niet al te fraai ensemble.

De oorsprong van de plannen ligt in 2009, toen JagerJanssen op eigen initiatief besloot een plan te maken voor herontwikkeling van het station, om het te behoeden voor verdere verloedering.
We ontdekten dat de 7 bogen van het viaduct – het eigenlijke monument – ononderbroken door het stationsgebouw lopen. Het station is als het ware om het viaduct heen gedrapeerd.

Dat bracht ons op een simpel ruimtelijk idee: we gaan de structuur inzichtelijk maken, door de puien richting het Eudokiaplein transparant uit te voeren. Door de entree aan de Bergweg in ere te herstellen en een aantal niet dragende binnenwanden te verwijderen ontstaat een overdekte doorgaande route langs de hofbogen, die door Station Bergweg voert.
Het langste gebouw van Rotterdam wordt zo ervaarbaar en flanerende hofbogenbezoekers worden ter plaatse van het voormalige station als vanzelf onderdeel van het een mogelijke horecagelegenheid.

De ruimtelijke studie was de directie van projectbureau Hofbogen gelukkig niet ontgaan. Om die reden werden we in 2015 benaderd om het ontwerp voor de casco renovatie van Station Bergweg te verzorgen. Voor ons een geweldige kans om onze op papier bedachte meerwaarde voor de wijk, voor het gebouw en voor de toekomstige gebruikers te verwezenlijken. Het betrekken van een architectenbureau uit de Hofbogen onderschrijft bovendien de oorspronkelijke doelstellingen van de betrokken corporaties om met de aankoop van het viaduct de wijk een positieve impuls te geven.

06bergweg_ossip_kl 03bergweg_ossip_kl