The Next Step Program

Transferium t’Raboes

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Schipper Bosch Projecten BV
Raboes 1, 3755 NR Eemnes
Dyvik Kahlen Architects
01/04/2016

Jachthaven ’t Raboes is gelegen in een polderlandschap, aan de monding van de rivier de Eem. Het nieuwe havengebouw is voorzien van een werkplaats, kantoor voor de havenmeester, openbare voorzieningen en een groot overdekt buitenterras. Een 300 m2 doorschijnend fotovoltaïsch dak levert voldoende energie voor de bouw en andere voorzieningen in de haven.

Het lineaire gebouw, centraal gelegen op een 16m x 25m groene betonnen sokkel tussen de parkeerplaats en de haven, zorgt voor een grenslijn tussen het aankomstpunt aan land en het vertrekpunt over zee, met omlijsting van het uitzicht over de twee ruimtes. Als bezoekers arriveren zien ze door het gebouw heen het uitzicht op de haven en het landschap erachter.

Het gebouw bestaat uit vier ruimten van gelijke grootte, elke ruimte heeft echter een geheel eigen karakter. Een grote overdekte opening bij de ingang, een receptie en kantoor voor de havenmeester met een groot rond raam met uitzicht op de haven, een openbare ruimte met douches en wc’s, geheel bekleed met groene tegels, en de workshopruimte. De workshopruimte is te betreden via stalen schuifdeuren vanaf de parkeerplaatszijde, gespiegeld aan de havenzijde door een tweede paar openslaande deuren naar een overdekte buitenwerkruimte. Hier strekt het dak zich uit boven een groot terras, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, werken aan de boten, zeilen kunnen schoonmaken of te kijken naar arriverende zeilboten. Het dak beschermt tegen de regen en de zon. Als de zon door het glazen dak schijnt wordt het rasterpatroon van de zonnecellen geprojecteerd op alle oppervlakten van het gebouw, en dit creëert een steeds veranderend interieur afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden, een directe weergave van de energie aangewend door het fotovoltaïsche dak.

plaat-2-transferium-raboes-next-step-program plaat-1-transferium-raboes-next-step-program