Sorry, your browser does not support inline SVG.

Huis in het Bos

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Biggekerke
Studio Nauta
01/01/2016

Het Huis in het Bos doet strak en industrieel aan, terwijl de vorm van het gebouw traditioneel is. De door Studio Nauta gebouwde villa bestaat uit een woon- en een slaaphuis, met elkaar verbonden door een open corridor. Het bestaande schuurtje en kippenhok, die op de wei stonden, zijn gerenoveerd en met de nieuwbouw verbonden: het kippenhok herbergt een sauna, in de schuur is een aparte slaapkamer ondergebracht.

De lage en gefragmenteerde opbouw van het huis heeft als doel het vervlechten van architectuur en natuur. Het bos kan tussen en over de volumes heen groeien en van binnenuit wordt op verschillende manieren de duinachtige omgeving naar binnen gebracht.

De buitengang die de twee gebouwen verbindt vormt tevens de binnenplaats; een beschutte collectieve buitenruimte met als ijkpunt een boom in de betonnen vloer. De grote ramen, welke doorlopen tot de vloer, zorgen voor een naadloze relatie tussen binnen en buitenruimte. Dit wordt verder versterkt door het opengewerkte metselverband dat op een aantal punten wind en licht door laat. Het dak is voorzien van een mat reflecterende coating waardoor de steeds wisselende kleurstelling van de omgeving onderdeel wordt van de uitstraling van het huis.

De wens van de opdrachtgevers, drie broers, was om een huis te ontwerpen waarin zij zowel met een enkel gezin als met drie gezinnen plus aanhang comfortabel in kunnen verblijven. Het nieuwe landhuis moest een goede mate van privacy hebben ten opzichte van het buurhuis en de weg. Daarnaast was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt voor het ruimtelijk ontwerp en de materiaalkeuzes.

Verspreid over 10 slaapkamers telt het huis 24 slaapplaatsen. Alle slaapkamers, op de kinderzolder na, hebben een uniek zicht op het aangrenzende bos. Om te voorkomen dat men zou verdwalen in eindeloze gangen is gekozen voor een heldere structuur waarin een enkele brede gang met twee open splitlevel trappen de acht slaapkamers verbindt.

We zijn erin geslaagd om het project binnen een bescheiden budget (1200 euro per m2) te realiseren, onder andere door bewust onnodige afwerkingsmaterialen weg te laten waarmee het onderhoud geminimaliseerd wordt. Maar ook door het gebruik van atypische materialen zoals een golfplaten dak, gegalvaniseerd staal, gevlinderde beton en interieurmetselwerk als zichtwerk. Elementen die niet alleen kosten efficiënt zijn, maar het huis haar unieke karakter geven. Een serie duinen, gebouwd met zand dat vrijkwam bij het graven van de kelders, biedt een ring van privacy rondom het huis.

Door een ambtelijke fout was een zeer klein bouwvak toegewezen aan een zeer groot bouwvolume. Om te voorkomen dat we op de prachtige natuurlijke plek een hoog en overheersend gebouw moesten inpassen hebben we de opdrachtgever voorgesteld om eerst het bestemmingsplan te wijzigen. Door het vergoten van het bouwvak konden we een lage en gefragmenteerde architectuur voorstellen en toch het benodigde programma onderbrengen.

Close search