Sorry, your browser does not support inline SVG.

De Oude Drukkerij

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten
Kanunnik Faberstraat 7 6525 TP Nijmegen
EVA architecten
10/31/2016

De Nederlandse Provincie der Jezuïeten heeft sinds jaar en dag een woon-, zorg- en verpleeghuis in Nijmegen. Omdat de populatie slinkt werd het gebouw te groot en werd er op zoek gegaan naar vervanging. 700 meter verderop, in het park “Brakkenstein” wordt er een nieuw woongebouw opgericht. In datzelfde park staat een drukkerij uit de jaren 30 met intact gebleven industriële uitstraling. Deze werd aangekocht en hier komen alle functies die het woongebouw moeten ondersteunen: refter (restaurant), kantoren, archief en bibliotheek. Bovendien wordt er een restaurant voor “externen” gerealiseerd. Het totale plan wordt ontworpen in een ontwerpteam, waarbij Diederendirrix het woongebouw voor zijn rekening neemt, Kees Tolk het ontwerp voor de tuin en wij de drukkerij + uitbreiding. De gang die gebouwen en tuin verbindt wordt in samenspraak ontworpen.
De drukkerij werd gewaardeerd op historische waarde, waarbij bleek dat de latere uitbreidingen weinig tot geen toegevoegde architectonische, ruimtelijke of functionele waarde hadden. Deze worden er dan ook vanaf “gepeld” tot de eerste bouwfase plus éen latere uitbreiding over blijven. Hier wordt vervolgens weer een nieuw stuk omheen gebouwd waarbij duidelijk af te lezen is wat oud en nieuw is. De begane grond krijgt een zo transparant mogelijk karakter om het zicht op het park te maximaliseren. De verdieping heeft lamellen van geanodiseerd aluminium, waar ook de kozijnen van het woongebouw van gemaakt zijn. De dichte delen krijgen de uitstraling van een drukplaat, zodat er op subtiele manier gerefereerd wordt aan het verleden van het gebouw.

aannemer: Bejaco Bouwbedrijf
gevel: Interdam
installaties E: Terberg Totaal Installaties
installaties W: Klein Poelhuis Installatietechniek
constructeur: JVZ
adviseur installaties: ABT
adviseur bouwfysica: ABT
advies interieur: NEST
maquette: Luuk Stoltenborg
visualisatie: A2 Studio
projectmanagement: Cock van der Gaarden en ATB bouwontwikkeling
landschapsarchitect: Kees Tolk

4cc9ab6f-12c2-4e37-9f95-bd56537ebf1a 2e5df1bd-9056-4b8f-bd48-5369ea772efe

Close search