The Next Step Program

De Gouverneur

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Nina Aalbers & Ferry in 't Veld
Gouvernestraat 3014PL Rotterdam
architectuur MAKEN
07/01/2016

De Gouverneur is een nieuw woonhuis tussen bestaande gebouwen in het Oude Westen van Rotterdam. Het is door de bouwhoogte en de metselwerk gevel een neutrale inpassing in haar omgeving en van binnen verrassend ruimtelijk en licht.

In augustus 2014 hebben wij, Ferry en Nina, de lege plek in de Gouvernestraat gevonden. Daarna hebben we 2 jaar intensief gewerkt om van een leeg stukje grond, naar een ingewikkelde bouwplaats midden in de stad, tot een opgeleverd huis te komen. Na het initiatief nemen, ontwikkelen, ontwerpen en bezuinigen, hebben we ook de bouwbegeleiding en communicatie met de omwonenden op ons genomen. Voor ons, als twee jonge architecten heeft dit project naast een mooi huis op een centrumlocatie, ook een waardevol leerproces opgeleverd.

In dit ‘Klein en Fijn’ project van de gemeente Rotterdam is de stad op de kleine schaal verdicht zonder te slopen. Ook is de stedenbouwkundige structuur verbeterd: er is een gat in de straatwand gedicht en de sociale controle in de doorgang naar de binnenplaats is vergroot.

Baksteen uit bouwafval!
Het woonhuis is een eigentijdse nieuwkomer tussen een diversiteit aan architectonische tijdsbeelden, maar wordt met de bakstenen gevel en brede houten voordeur onderdeel van de straat. De circulaire baksteen is gemaakt van bouwafval. De verdubbelde kettingen in het metselverband zijn extra benadrukt door het toepassen van doorgezaagde stenen waarin de stukjes sanitair en dakpan te zien zijn. Daarmee is het afval waarvan de stenen zijn gemaakt, de decoratie van het huis.

Het huis is energiezuinig en duurzaam door het materiaalgebruik. De baksteen is circulair geproduceerd. Waar mogelijk hebben we minder materiaal gebruikt. Zo hebben wij geen dekvloeren en laten we het beton onafgewerkt. Op elke verdieping is de ruimte van 4x8m anders. Ook het uitzicht op de straat, de binnenplaats en de naastgelegen doorgang is per verdieping anders en zorgt voor leuke ontmoetingen en voor een ruimtelijk gevoel in een smal gebouw tussen de gebouwen.

fotograaf voorgevel: Ossip van Duivenbode

architectuurmaken_-_gouvernestraat_ossip kitchen02