Sorry, your browser does not support inline SVG.

Bosvilla Haagwijk in Voorschoten

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Fam. Stevens
Voorschoten
Architect eigen huis
06/08/2016

Architectuur

Architect eigen huis heeft een moderne schuurwoning ontworpen in een bos op Landgoed Duivenvoorde.
De positie en oriëntatie van het huis zijn bepaald door de hoge bomen en half-open doorzichten van het bos. Het huis staat in de hoek van het kavel, heel dicht op het bos. De ruimten zijn zo georiënteerd, zodat ze allemaal een compleet andere beleving van de omgeving hebben.
’s Ochtends drinkt men koffie in de ochtendzon op de veranda. Door het half-open bos is hier mooi zicht op de landerijen waar regelmatig herten en ander wild te spotten is. Het dak van de veranda heeft beweegbare lamellen, zodat het hier ook op hele zonnige of juist regenachtige dagen goed toeven is.
Bij de keuken komt het dichte bos tot vlak bij de gevel. Een enorm raam van 8,5 bij 2,4 meter een panoramisch beeld op het immer interessante bostafereel. De ervaring van het ruwe bos is door het grote raam heel intens. De keuken is ook mee-ontworpen door architect eigen huis en door een meubelmaker op maat gemaakt.
De woonkamer ligt op het westen en heeft een prettige menselijke maat. Een minimalistische schuifpui in drie delen kan automatisch worden geopend, zodat de woonkamer bijna naadloos overloopt in het terras. Een groot knikarm-zonnescherm levert de benodigde schaduw.
De lineair geschakelde woonkamer, keuken en eetkamer, worden gescheiden door sfeervolle, semi-transparante panelen. Door de panelen weg te schuiven ontstaat één grote loft-achtige leefruimte. Zo wordt heel eenvoudig een compleet andere sfeer gecreëerd.
De entree is een hoge open ruimte. Een stalen trap met eikenhouten staanders leidt de weg naar boven. Daglicht speelt de hoofdrol in de entree. Via een glazen spleet in het dak komt een geweldige hoeveelheid licht naar binnen. Een glazen vloer laat het daglicht door tot in de keuken en woonkamer. Het geheel is bijzonder ruimtelijk en levert halverwege het bouwvolume een boost aan daglicht.
Op de eerste verdieping zijn twee grote slaapkamers op de koppen gemaakt. De open kap en 3 meter hoge ramen geven extra cachet. Beide slaapkamers hebben hun eigen badkamer. De verdieping wordt gecomplementeerd met een werkkamer, logeerkamer, wasruimte, apart toilet en berging.
Gevel en dak zijn geheel afgewerkt met Nobelwood houten delen. Ter plaatse van de overstekken zijn iets smallere delen op stalen strippen gemonteerd. De overstekken zorgen voor een fraai schaduwspel op de kopgevels.

Details

Architect eigen huis vond het heel belangrijk om de massa schoon te houden van allerlei installaties die op gevel en dak mogelijk zichtbaar zouden kunnen worden. De meeste installaties konden in sparingen achter het hout eindigen, maar de rookgasafvoeren van de twee gashaarden konden dat natuurlijk niet. Hiervoor heeft de architect een speciale rvs bak met rvs geperforeerde latten bedacht. Het rvs past qua kleur perfect naast het vergrijsde hout. Leuk detail is het alarmlicht van de beveiligingsinstallatie. In plaats van een traditioneel opbouw flitslicht zijn tussen de houten delen smalle flitslichten ingebouwd die normaal in bumpers van de grille van auto’s worden ingebouwd.
Naast de installaties zijn ook de raamopeningen zo minimalistisch mogelijk ontworpen. Kozijnen zijn grotendeels achter het hout geplaatst, waardoor de openingen contrastrijk zijn. De glasdeur naar de fietsenberging is nagenoeg onzichtbaar omdat deze is afgewerkt met houten delen. Subtiel daglicht valt tussen de houten delen door naar binnen.
Zoals gezegd zijn gevel en dak afgewerkt met Nobelwood van Foreco. Dit is biologisch gemodificeerd dennenhout met duurzaamheidsklasse 1. Nadat eenmaal voor hout als afwerking gekozen was, bleek Nobelwood de beste keuze. Het hout vergrijsd gelijkmatiger dan andere verduurzaamde houtsoorten, ook ter plaatse van de overstekken. Het hout is niet gevoelig voor schimmels, waardoor er niet of nauwelijks onderhoud nodig is, en het hout heeft een levenslange houdbaarheid. De aannemer heeft vervolgens perfect werk geleverd door onder andere de schroefgaten voor te boren en de schroeven licht verdiept te plaatsen. Behalve voor gevel en dak is Nobelwood ook gebruikt voor de vlonder van de veranda en voor de tafels van de tuinmeubels.
Water van het dak wordt aan beide kanten opgevangen in een verholen goot. De dakconstructie is zo opgebouwd dat de ruimte na de openingen tussen de houten delen alleen maar groter is. Eventuele vervuiling die tussen het hout doorglipt kan dus altijd wegspoelen over de sterke epdm dakbedekking. De goten zijn afgedekt met een uitneembare bladvanger, zodat ze goed schoongemaakt kunnen worden.

Duurzaam

De bosvilla is op meerdere vlakken bijzonder duurzaam. De materiaalkeuzes zijn, zoals hiervoor al aangegeven, allemaal gericht op de lange termijn met minimaal onderhoud. De woning is uitstekend geïsoleerd (o.a. triple glas) en voorzien van een lucht-water warmtepomp voor verwarmen en koelen. De benodigde energie wordt opgewekt door 28 zonnepanelen. Deze zijn niet op het dak van de woning geplaatst, maar langs de oprijlaan. Komend jaar wordt bezien of de opbrengst van de zonnepanelen voldoende is om de vraag te compenseren, waarna er eventueel nog extra panelen bijgeplaatst kunnen worden.

Locatie

Midden in de Duivenvoordecorridor, in de bijzondere landschappelijke ruimte tussen Leidschendam en Voorschoten ligt Haagwijk, onderdeel van het landgoed van kasteel Duivenvoorde. Als gevolg van de regeling ‘groen voor glas’, mogen er ter compensatie van de sloop van kassen een beperkt aantal woningen worden gebouwd. Voor Haagwijk gaat het om 8 vrijstaande villa’s en een luxe appartementengebouw (ontwerp Powerhouse Company). Het landschapsontwerp is gemaakt door Delva Landscape Architects.

Proces

De start van het project was enigszins verwarrend door een verschil tussen de koopakte en het bestemmingsplan. Deze nieuwbouwlocatie bleek namelijk te zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht, waardoor er geen mogelijkheid was voor vergunningsvrije bouwwerken. Nadat dit uit de lucht was geholpen is het proces verder soepel verlopen. Voor de Duivenvoorde corridor is een speciaal Q-team opgericht dat alle plannen als een soort welstandscommissie moet beoordelen. Het Q-team waarborgt de kwaliteiten zoals deze in het beeldkwaliteitsplan voor de Duivenvoorde corridor zijn vastgelegd. De bosvilla werd als eerste en als enige in één keer goedgekeurd door het Q-team en werd vervolgens ook positief beoordeeld door welstand. Kort nadat de omgevingsvergunning verleend was konden we beginnen met bouwen. WBM (Wassenaarse Bouw Maatschappij) had de aanbesteding gewonnen en heeft heel net werk afgeleverd.
De bosvilla van architect eigen huis is het eerste project dat is opgeleverd in Haagwijk.
Binnen een maand na oplevering zijn de keuken geplaatst en de tuin aangelegd. De familie Stevens woont er inmiddels een paar maanden en is bijzonder gelukkig.

Afbeeldingen:

bosvilla-haagwijk-next-step-program-inzending-interieur

bosvilla-haagwijk-next-step-program-inzending-exterieur

bosvilla-haagwijk-next-step-program-inzending

Close search