The Next Step Program

Dakrenovatie ecowoning

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Jeroen Windhorst & Amar Sjauw En Wa
Culemborg
EcoEngineers
01/10/2018

De wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg is de grootste ecologische wijk van Nederland waar een bijzondere architectenwoning staat, dat destijds vooruitstrevend was maar verschillende gebreken vertoonde. Onlangs zijn de eerste renovatieplannen van EcoEngineers voor dit pand uitgevoerd door het dak op een circulaire manier te renoveren en verduurzamen. Veel vrijgekomen materialen van het dak zijn hoogwaardig hergebruikt in andere (bouw)projecten en de overgebleven reststromen worden gerecycled tot nieuwe materialen.

In de oude situatie waren aan de buitenkant van de dakconstructie de zonnecollectoren bevestigd op een aluminium dakbedekking. HBM Dakbedekkingen uit Barendrecht werd bij het project betrokken om mee te denken met het plan en de uitvoering van de dakrenovatie te doen. De dakopbouw is uiteindelijk tot op de houten onderconstructie verwijderd waar vervolgens een nieuwe waterdichte laag is aangebracht van gerecyclede bitumen (IKO Carrara) met een witte reflecterende laag mineralen die fijnstof uit de omgeving opneemt. De zonnepanelen zijn met behulp van de nieuwe innovatieve dakankers van Protect in de dakbeplating geschroefd en daarna waterdicht ingewerkt.

Een deel van het dak is nog vrijgelaten voor zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler. Met deze renovatie en de plaatsing van de zonnepanelen zijn de eerste stappen gemaakt naar uiteindelijk een energieproducerende woning. De 30 zonnepanelen die nu door Zonbewust zijn geplaatst zullen op jaarbasis naar verwachting ruim 8.000 kWh energie produceren. Deze voorzien de huidige hybride luchtwarmtepomp van energie en zullen in de toekomst een volledige luchtwarmtepomp van energie voorzien. Hierdoor zal de gasaansluiting op korte termijn verdwijnen en wordt er ruim voorzien in de energiebehoefte van de woning. Kortom een woning die meer energie produceert dan er wordt verbruikt.

Met trots kan ik melden dat dit project is genomineerd voor het Dak van het Jaar 2018 door het vakblad Roofs. De andere genomineerde projecten zijn te vinden op de website van het dak van het jaar. De prijsuitreiking van het Dak van het Jaar zal op 22 maart 2019 plaatsvinden. Daarnaast is een uitgebreid artikel van dit project beschreven in het decembernummer van Roofs.