The Next Step Program

The Next Step Program

17 07 2024

 

De uitdaging voor de mensheid in de 21e eeuw is te voorzien in de behoeften van allen binnen de draagkracht van onze planeet. Het is essentieel dat iedereen toegang heeft tot de basislevensbehoeften, terwijl we de druk op de levensondersteunende systemen niet overschrijden. Architectuur speelt hierin een cruciale rol, door het evenwicht tussen mens en ecosysteem te bevorderen, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegen te gaan. Bouwen is daarnaast een culturele daad die ruimte schept voor cultuur. Dit is vandaag de dag in Nederland belangrijker dan ooit.

De jury waardeert het engagement van Synchroon en BNA om samen te bouwen aan een kwaliteitsvolle bouwcultuur in Nederland. Dit doen ze door jonge ontwerpers te ondersteunen via het Next Step Program en het debat over de toekomst van Nederland in een mondiale context (klimaatcrisis, biodiversiteitsverlies, en uitputting van hulpbronnen) te stimuleren.

De reflectie over de Nederlandse kwaliteitsvolle bouwcultuur en de langetermijnvisie voor een toekomstbestendige stad die de behoeften van mens en natuur samenbrengt, was sterk aanwezig in het werk en de presentatie van de geselecteerde bureaus. Dit jaar hebben zeven bureaus hun werk gepresenteerd. De denk- en ontwerpkracht van deze bureaus en hun zoektocht naar maatschappelijke relevantie via verschillende architectonische middelen was goed te zien. Elk team presenteerde zowel hun project als bureauvisie en reflecteerde duidelijk hun toekomstige ambitie.

De jury heeft uiteindelijk drie teams gekozen die verschillende aspecten van het vakgebied vertegenwoordigen: Groothuijse de Boer architecten, Studio BLAD, en Studio Spacious. Alle drie nemen initiatief in bredere zin van het vak en hebben de potentie om zich verder te ontwikkelen binnen hun eigen visie.

 

De presentaties waren gericht op de 4 selectiecriteria van het reglement, waarbij de volgende 4 vragen werden beantwoord:

1. Wat is de meerwaarde van het project voor de ruimtelijke omgeving, en specifiek van het ingediende project? Het project en de visie leveren op directe of indirecte wijze een meerwaarde voor huidige urgente thema’s (bijvoorbeeld: duurzaamheid, maatschappelijke meerwaarde, verdichting, toekomstbestendig).
2. Hoe zie je de kracht van de architectuur in het project en specifiek in het ingediende project? Het project laat op aansprekende wijze het vermogen, de potentie en het resultaat van goede architectuur in brede zin zien.
3. Wat betekent creatief ondernemerschap voor jou? De deelnemer levert door zijn visie, werkwijze of de projecten een bijdrage aan vernieuwend of inspirerend ondernemerschap. De deelnemer heeft een proactieve houding ten opzichte van de positie van de professie.
4. Waarom vind je dat je toe bent aan de Next Step? De deelnemer is toe aan een boost in de talentontwikkeling en heeft de capaciteit, de wil en de visie om een Next Step te kunnen zetten.

Boeijenjong Architecten – NYMA waterbassin

 

Het project dat Boeijenjong (BJ) heeft gepresenteerd toont hun ambitie in transformaties en renovaties van industriële gebouwen en hun actieve rol als architecten met maatschappelijke relevantie. De combinatie van BJ als ontwerpers, placemakers en lokale architecten komt goed naar voren in het eindresultaat. BJ’s rol als uitvoeringsarchitect helpt ervoor te zorgen dat het eindresultaat overtuigend is.

BJ overtuigde de gemeente van de waarde van de ‘betonnen bak’ en zorgde ervoor dat niets gesloopt werd, wat hun verantwoordelijkheidsgevoel aantoont. Het ontwerp is terughoudend en bestaat uit standaard bouwmaterialen, maar met oog voor detail. Door alle uitdagingen op te zoeken, kon BJ een duurzaam statement maken.

BJ bevindt zich op een kruispunt met architectuur die bijdraagt aan de maatschappij door transformaties en herbestemmingen, en villa’s met een andere architectonische expressie. De jury vindt dat dit bijzondere lokale bureau uit Nijmegen hun rol buiten Nijmegen zou kunnen uitbreiden, met verdere ambitie in transformatie en renovatie.

 

NYMA waterbassin - Next Step Ahead Group - Next Step Program

Buurma Dugar Architects – Paviljoen Buurttuin Zoete Aarde

 

Buurma Dugar heeft met een klein gebouwtje een bijzonder project laten zien, zorgvuldig uitgewerkt en gebaseerd op zelfbouw. Thema’s als ‘(bijdrage van 38% aan) CO2-uitstoot’ en ‘eenzaamheid’ stonden centraal. Door slim gebruik van biobased materialen en ‘community building’ hebben zij met een eenvoudig ontwerp een architectonisch zuiver paviljoen gerealiseerd, met maximaal effect op de lokale omgeving.

Het gebouw dient als achtergrond voor het alledaagse leven en toont grote betrokkenheid en architectonisch talent door intensieve samenwerking met gebruikers.

De jury complimenteert het materiaalgebruik, de bouwtechniek en detaillering. Hun presentatie laat een veelbelovende stap in hun bureauontwikkeling zien. De jury moedigt hen aan zich verder te ontwikkelen en kijkt uit naar hun volgende projecten.

 

Paviljoen Buurttuin Zoete Aarde - Next Step Ahead Group - Next Step Program

Groothuijse de Boer architecten – Huis Terschelling

 

Groothuijse de Boer architecten hebben een heldere toekomstvisie en zien hun rol als ontwerpers en procesbegeleiders in de brede zin van het vak. Ze bouwen bewust een rijke bureaucultuur. In hun werk combineren zij onderwijs en onderzoek met ontwerpkracht. Het resultaat is hoogwaardige architectuur, maar ook een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijke debat.

De jury vond Huis Terschelling minder relevant voor hun oeuvre, maar hun potentieel werd duidelijk zichtbaar door de presentatie. Ze zijn klaar voor de volgende stap om hun studio verder te ontwikkelen.

 

Huis Terschelling - Next Step Ahead Group - Next Step Program

Keizer Koopmans – Casa Tamariu

 

Met een veelzijdig portfolio toont Keizer Koopmans waar ze als bureau voor staan. Ze zien de kracht van architectuur in constructie, maar vooral op sociaal vlak.

De jury waardeert de radicale eenvoud die ze in hun projecten zoeken en de verscheidenheid in schaal en typologie, hoewel dit zich nog niet in elk project even sterk uitdrukt. De jury moedigt hen aan om vanuit deze ambitie verder te groeien als bureau en te blijven zoeken naar manieren om hun duidelijke ambitie en positie verder in hun projecten te vertalen en ontwikkelen.

 

Studio BLAD – Bostorens Bosrijk

 

Studio Blad zoekt de verbinding tussen de bebouwde omgeving en de natuur, anticiperend op de schatting dat in 2050 70% van de wereldbevolking in steden woont. Hun ontwerpen geven je het gevoel één te zijn met de natuur.

Ze begrijpen de waarde van landschap voor de gebouwde omgeving en onderzoeken, ontwerpen en voeren dit uit met oog voor beleving en ecologische impact. Daarnaast zoeken ze naar de economische waarde van landschap, wat hen een belangrijke positie in het ontwerpproces geeft. Ze werken samen en laten architectuur in dienst staan van het landschap, en passen het Turn Key-principe toe om opdrachtgevers te ontzorgen en het budget te bewaken.

Studio Blad positioneert zich als partner van de architect en uitvoerder om de noodzaak voor binnenstedelijke vergroening op zorgvuldige en uitvoerbare wijze te realiseren. Hun vergroening van de fysieke omgeving en denkwijze van anderen werd sterk gewaardeerd door de jury.

 

Bostorens Bosrijk - Next Step Ahead Group - Next Step Program

Studio Pallesh – Oostenburg Blok 16 – De Prins

 

Studio Pallesh heeft als jong bureau een indrukwekkend portfolio van woningbouwprojecten gerealiseerd. Tijdens de presentatie sprak Milad Palesh over de transitie van zijn ontwikkeling en de nieuwe fase met Richard Proudley. De kwaliteit en ontwerpkracht van hun werk was duidelijk zichtbaar.

Studio Pallesh bouwt momenteel aan zijn woningportefeuille, maar is tegelijkertijd geïnteresseerd in andere soorten projecten, zoals de uitkijktoren in Vlaanderen. De jury vroeg naar de noodzaak van deze prijs voor Palesh, die al meerdere projecten heeft gerealiseerd. Palesh antwoordde goed door de nieuwe transitie van het bureau en de noodzaak om via deze erkenning verdere stappen te zetten te benadrukken. De toekomstige visie van de studio en de maatschappelijke relevantie hiervan was echter minder duidelijk. De jury is nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling van dit team.

 

Studio Spacious – Karakteristiek buurtgevoel

 

Studio Spacious heeft een duidelijke rol voor zichzelf gedefinieerd binnen middelgrote en kleinschalige woningbouwopgaves. Ze onderzoeken de sociale impact van architecturale ingrepen op bewoners en gebruikers en hebben een sterke visie op de rol van de architect in verdichting en woningtypologieën.

Het bureau zoekt bewust naar kansen om deze impact ook bij minder gangbare opdrachten en opdrachtgevers te verzekeren. De jury waardeert hun toewijding aan deze belangrijke opgaves en ziet veel potentie in de sterke basis die zij in hun ambities en in hun bureau hebben opgebouwd

 

Karakteristiek buurtgevoel - Next Step Ahead Group - Next Step Program

De jury:

Anne Geenen (winnaar NSP 4, Site Practice)

Oana Bogdan (&bogdan)

Uri Gilad (Office Winhov)

Steven Delva (DELVA Landscape Architecture Urbanism)

Saartje van der Made (Benthem Crouwel Architects)

Fred Schoorl - The Program - Next Step Program

”We willen graag jong ontwerptalent ontmoeten en zijn benieuwd naar hun vernieuwende ideeën.”

– Fred Schoorl, directeur BNA