Thalassa

Thalassa is een familiehuis in een olijfboomgaard aan de Griekse kust. Een huis dat vraagt om grote ramen en uitzicht, maar tegelijkertijd ook om schaduw en koelte.
De locatie, naast een reservaat voor beschermde vogels, kent een streng bestemmingsplan, waarbinnen de gebouwcontouren moesten worden vormgegeven. Met typische lokale architectonische elementen zoals een flauw hellend dak en een samengestelde massa bestaande uitstuc en steen sluit het huis goed aan bij deze regels en de lokale architectuur. De grote ramen en de afgeronde balkons die het huis rondom omarmen geven Thalassa een modern maar vertrouwd uiterlijk, en zorgen ervoor dat het huis met het witte balkon lijkt te zweven boven de olijfbomen. Bovendien maken de balkons het mogelijk om een gr oot panoramisch venster te maken in de woonkamer, zonder last te hebben van zonnewarmte.

Het interieur is ontworpen met het oog op praktische bruikbaarheid door verschillende familieleden tegelijkertijd en het verloop van de zon en de over heersende windrichting als uitgangspunten. In het souterrain is een gastenverblijf met eigen badkamer en een schilderatelier met noorderlicht opgenomen. De woonkamer en keuken bevinden zich op de 1e etage, waardoor je een mooi uitzicht op zee hebt over de olijfboomgaard voor het huis. De keuken en studio zijn half afgescheiden van de woonkamer en bereikbaar via typische me diterrane gebogen doorgangen. Alle badkamers en de keuken liggen op het noorden, om zo fris en koel mogelijk te blijven. Een groot raam in het trappen huis verlicht de woonkamer en overloop vanuit het westen en maakt het mogelijk om de woning goed te kunnen ventileren en ’s avonds te laten afkoelen. De trap leidt naar een brede hal die de slaapverdieping in tweeën deelt. De ouderslaapkamer met ensuite badkamer en de familiebadkamer bevinden zich in de stenen massa, de kinderkamers in de gestucte massa. Deze brede hal fungeert als extra speelkamer en maakt het mogelijk om een kleine extra keuken te gebruiken bij het balkon op de 2e verdieping. Het verschil in stenen bekleding en stuc kent nog een praktisch voordeel: daar waar geen balkon is bestaat de gevel uit onderhoudsarme steen, ter plaatse van de balkons is de gevel gestuct en kun je deze gemakkelijk zelf onderhouden en schilderen vanaf de balkons.

thalassa_olivegrove