Next-Step-Program-Ontvangstpaviljoen-Piushaven

Ontvangstpaviljoen Piushaven

Het ontvangstpaviljoen Piushaven is een nieuw publiek gebouw aan de kop van de oude binnenhaven in Tilburg. Het gebouw vormt een hybride van een restaurant en een publiek uitkijk-platform; een unieke nieuwe openbare ruimte in de stad. Het paviljoen heeft een karakteristieke uitstraling, gekenmerkt door de imposante stalen constructie met houten plafond.

Piushaven Paviljoen from Civic Architects on Vimeo.

Het gebouw ligt op een belangrijke plek in de stad. De Hopliedenkade werd gebruikt voor de graanoverslag en was in recentere tijden dé plek waar publieke evenementen georganiseerd werden. Nu is het de plaats waar het restaurant RAK de pier deelt met een publiek verhoogd platform en een overdekte openbare ruimte. Het paviljoen maakt op verschillende manieren gebruik van de ligging van de pier: Het restaurant staat strak aan het water en biedt bezoekers een mooi uitzicht en houdt tegelijkertijd ruimte vrij, zodat de pier voor iedereen toegankelijk blijft. Het dak vormt een schuilplek voor de regen. Tegelijkertijd kunnen er nog steeds op allerlei manieren evenementen georganiseerd worden.

De vormgeving van het paviljoen is geënt op de lokale eigenschappen van de historische haven. De zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen aan het havenpark. De duidelijke hoofdvorm en constructie, de mat-zwarte gevelvlakken en de combinatie van staal en hout verwijzen naar de omgeving. Het constructieprincipe is glashelder: alle bouwkundige elementen – van platform en zwarte borstwering tot vloerafscheidingen en zonwering – zijn een integraal onderdeel van de constructie.

Om de historische houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen 2 meter naar binnen gebracht. Het stalen randkader maakt de grote overstekken mogelijk. De momentvaste constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond. De overgedimensioneerde constructie maakt intensief publiek gebruik op het dek mogelijk. Constructie en architectuur zijn één. Zo wordt het paviljoen een vanzelfsprekend iconisch onderdeel van het openbare ruimte in de Piushaven: built to last.