Nieuwegracht, Utrecht

In hartje Utrecht aan de Nieuwegracht lag de grote uitdaging dit rijksmonument geheel te moderniseren, levensloopbestendig te maken en weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen als woonhuis. In de jaren ’60 is dit rijksmonument, van midden 19de eeuw, volledig ontdaan van alle originele elementen. Na zo’n vijftig dienstjaren als kantoor was het pand anno 2012 totaal uitgewoond. De deplorabele staat gaf Kist Hustinx Architecten de vrijheid niet slechts aan symptoombestrijding te doen, maar het project bij de kern aan te pakken.

Ten behoeve van de levensloopbestendigheid en de mogelijkheid om het geheel in een later stadium te kunnen transformeren, is gekozen voor een hoge mate van flexibiliteit. De nieuwe opzet van vrij indeelbare plattegronden is georganiseerd rondom een centraal geplaatste lift uitgevoerd in staal en glas en trappenhuis.

Om dit te verwezenlijken is door het gehele pand een staalskelet verweven. Niet alleen om de bestaande constructieve staat te verbeteren, maar ook om een zo groot mogelijke vrijheid in de plattegrond te creëren.
Daar waar in de centrale verkeersruimte gekozen is voor strakke moderne vormentaal, is bij de omliggende vertrekken een stijloefening toepast uit de tijd van oprichting van dit rijksmonument.

Het resultaat is een krachtige balans tussen modern en klassiek en daarmee een rijksmonument dat voorbereid is op de toekomst.

nieuwrgracht_beletage nieuwegracht_lift