VANDERSALM-aim_t-Nijenhuis_2

Erftransformatie; twee vrijstaande schuurwoningen op landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis

VANDERSALM-aim heeft nabij Heino twee woningen en een schuur ontworpen op landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis. In het kader van rood voor rood zijn de bestaande schuren en stallen van de boerderij in het recente verleden gesloopt om ruimte te bieden aan twee woonbestemmingen. Deze woningen vormen nu samen met het volume van de bestaande boerderij een nieuwe erfstructuur. De situering van de woningen suggereert enerzijds de beslotenheid van een binnenerf maar voorziet anderzijds in specifieke vergezichten over het landgoed.

Aan de binnenerfzijde oogt het project door de toepassing van een donkere kleurstelling en houten lamellen ingetogen en hebben de woningen een meer privaat karakter. Aan de oost-, zuid-, en westzijde bieden de weggedetailleerde kamerhoge schuifpuien een ongelimiteerd zicht op het omliggende landgoed. Middels doorlopende tuinmuren zijn de woningen opgenomen in het hoogteverschil van de oplopende essenstructuur. Deze muren zijn opgetrokken in dezelfde straatklinkers als de bestrating van het binnenterrein en lopen op dezelfde hoogte door in de plinten van de drie gebouwen. Niet gemetseld maar verlijmd, zodat dezelfde textuur van het straatwerk als een ‘stenen tapijt’ oploopt tegen de plinten. De nieuwe invulling wordt zo consequent en visueel aan elkaar geregen en voegt de ommuurde tuin toe als buitenkamer bij het interieur. Beide woningen hebben een royale inpandige veranda georiënteerd op het zuiden die de bewoners een groot deel van het jaar beschut kan laten genieten van het vrije uitzicht.

De woningen zijn opgebouwd vanuit een maatwerk houten hoofddraagstructuur zonder zichtbare verbindingselementen. De constructie heeft zo buiten de dragende functie tevens het karakter van een meubel gekregen en speelt een belangrijke rol in de atmosfeer van het interieur. De ritmiek en dimensionering zijn leidend geweest voor de indeling van de woningen en maakt dat iedere ruimte zijn verhoudingen ontleent aan een strak en symmetrisch maatsysteem. De houten constructie is volledig zichtbaar gebleven en refereert aan het schuur-karakter van de bouwwerken; helder en doelmatig met een sobere detaillering.

Het project toont een vertaalslag van bestaande typologieën uit dit omringende gebied naar een eigentijdse verschijningsvorm met bijbehorend wooncomfort. De woningen zijn nagenoeg energieneutraal; ze zijn zeer goed geïsoleerd, voorzien van een warmtepomp en beschikken per woning over zo’n 40 pv-panelen die zijn opgenomen in een afzonderlijk veld aan de rand van het perceel. Elektrische auto’s kunnen op de parkeerplek worden opgeladen en de veranda’s aan de zuidzijde zorgen voor een natuurlijke warmtebuffer in de zomer.

Het project is in de winter van 2017 opgeleverd. Dit voorjaar wordt het beplantingsplan aangelegd en wordt de buitenruimte rond de woningen verder ingericht. Deze zomer wordt het project dan ook voor het eerst vastgelegd door architectuurfotograaf Egbert de Boer. Meer informatie over het project is te vinden op de website van het bureau.