The Next Step Program

DDW Expositie Stadhuis Eindhoven

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Gemeente Eindhoven
Eindhoven
Atelier to the Bone
10/22/2016

Voor de Dutch Design Week 2016 is in het Stadhuis van Eindhoven een circulaire expositie gerealiseerd. Kijkend naar de volledige keten hebben wij, met hulp van sterk meewerkende partners, een tijdelijke publieke interventie circulair vormgegeven. Ieder betrokken bedrijf heeft kunnen ontdekken wat er nodig is om volledig afvalvrij en met zo min mogelijk nieuwe producten te werken.

2.000 afgedankte houten legborden van industriële stellingskasten zijn gevonden bij Colin Recycling in Venlo. Deze zijn zorgvuldig verspringend gestapeld, wat door de vele parallelle latjes tot een bijzonder moiré-effect leidde. Het geheel is aan de uiteinden met spanbanden verbonden voor de benodigde stabiliteit. Door te spelen met hoogte, diepte, openingen en plattegrond is met de gestapelde elementen een zorgvuldig georkestreerde route door het Stadhuis ontworpen. Daardoor kon de bezoeker in een serene omgeving kennismaken met projecten van de gemeente waarin door middel van design-thinking bewoners worden betrokken. Ook de resultaten van de prijsvraag rond vluchtelingenhuisvesting ‘A home away from home’ maakten onderdeel uit van de expositie. Geleidelijk werd voor de bezoeker duidelijk dat de expositie zelf ook een vergaand voorbeeld was van de visie van de gemeente Eindhoven.

Na 10 dagen is de expositie geheel ontmanteld. In Herso is de ideale afnemer van de legborden gevonden. Dit bedrijf maakt meubels van resthout, maar verwerkt ook het zaagsel tot kattenbakkorrels. Vervolgens zijn ook voor de minimale extra materialen als spanbanden en bedrukte panelen afnemers gevonden.

In ieder vakgebied is zichtbaar hoe de circulaire economie vorm krijgt. Juist voor ontwerpers betekent dit een omslag in het denken. Ontwerpen begint steeds minder bij de vorm maar ontstaat juist vaker uit de mogelijkheden die beschikbare elementen bieden. Door ook de uitvoering van dit project in eigen hand te houden is een volledig beeld ontstaan van de verantwoordelijkheden en gevolgen van deze ontwerphouding.

Dit tijdelijke project is door een vakjury gewaardeerd als “Best of DDW 16”. Voor ons staat dit project inmiddels symbool voor wat ons architectenbureau nastreeft in zijn ontwerpen: 100% circulariteit.