Next-Step-Program-Bezoekerscentrum-Park-Vijversburg

Bezoekerscentrum Park Vijversburg

Park Vijversburg, gelegen bij Leeuwarden, is een 18e-eeuws landgoed dat sinds 1892 is opengesteld voor het publiek. Het park organiseert het gehele jaar door evenementen, zoals internationale kunsttentoonstellingen, muziekuitvoeringen, kerkdiensten en excursies.

In 2011 werd de prijsvraag voor het nieuw bezoekerscentrum gewonnen. Om tegemoet te komen aan het toenemende aantal bezoekers, vroeg de opdrachtgever om een nieuw bezoekerscentrum te ontwerpen als uitbreiding van de bestaande historische villa. Zowel de oude villa en het omliggende park zijn rijksmonumenten en moesten daarbij dus met de grootste zorg worden behandeld.

We wilden een uiterst subtiele interventie maken. Hoewel het paviljoen een architecturaal project is, werd het ontworpen en ingebeeld als onderdeel van het landschap. Het ontwerp bestaat uit drie lijnen, dunne glazen gevels die zich uitstrekken in het park en de bestaande natuurlijke elementen volgen: een vijver, een boomgrens en de villatuin. Deze drie glazen lijnen weerspiegelen de natuurlijke omgeving en zorgen ervoor dat het paviljoen en het landschap zowel visueel als fysiek in elkaar overgaan.

De centrale ruimte ligt gedeeltelijk verzonken in het landschap; zacht glooiende hellingen leiden bezoekers van de grootschalige buitenruimte van het park naar het hart van het gebouw, één meter onder het maaiveld. De verdieping vermindert de impact van het volume van het gebouw op haar omgeving, geeft het interieur een zekere intimiteit en biedt bezoekers een ander perspectief op het landschap.

Om volledig onbelemmerd zicht op de omgeving te creëren, werd het gebruik van extra bouwelementen, zoals kolommen en muren, vermeden. In plaats daarvan dragen de geïsoleerde, extra heldere glazen wanden zelf het dak. De driehoekige vorm helpt bij het voorkomen van het gebruik van transversale wanden met behoud van een vrije overspanning van vijftien meter. Dit innovatieve structurele beglazingsontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met ABT en Jun Sato structurele ingenieurs.

Park Vijversburg is in mei 2017 heropend. Naast het bovengenoemde bezoekerscentrum, heeft STUDIO MAKS de monumentale villa gerenoveerd en het omringende landschap ontworpen en samen met Ishigami een parkgebouw en een openluchtpodium ontworpen. Het park werd verder uitgebreid met nog eens vijftien hectare nieuwe landschapontworpen door LOLA Landscape, Deltavormgroep, Piet Oudolf en Tobias Rehberger.