Finalisten 2016/2017

Het Amsterdamse bureau Space Encounters wint de eerste editie van de Next Step Award voor ‘Nederlands toptalent’ in de architectuur. De prijs vormt het slotstuk van het Next Step Program, dat door de Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA) en ontwikkelaar Synchroon is opgezet om jonge, ondernemende architecten te helpen bij de ‘volgende stap’ in hun carrière.

De jury heeft drie finalisten gekozen als kandidaten voor de Next Step Award 2017. De finalisten krijgen hierdoor toegang tot het Next Step Program, waaronder de uitreiking van de Next Step Award in het voorjaar 2017. De jury maakte deze selectie uit een totaal van 60 inzendingen. De drie finalisten zijn: Marc Koehler architects, Space Encounters met JOOLZ HQ en De Kort Van Schaik Van Noten met het Ontmoetingscentrum Moorsel.

De jury benadrukt de uitzonderlijke kwaliteit van de finalisten. BNA-directeur Fred Schoorl: “De finalisten blinken uit in hun lef en gedrevenheid. Alle drie de finalisten zijn voorbeelden voor de toekomst van de branche.” Tobias Verhoeven, juryvoorzitter: “De diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen was erg goed. Het was daarom erg inspirerend, maar ook best moeilijk om tot de 3 finalisten te komen.”

 

Marc Koehler architects
Marc Koehler is in 1977 in Naarden geboren en van Nederlands-Portugese afkomst. Hij studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde en tussen 2004 en 2011 als docent werkte. In 2005 richtte Marc MKA op. Marc Koehler’s werk is intensief gepubliceerd en tentoongesteld, zowel in Nederland als internationaal.  Marc is winnaar van verscheidene prijzen waaronder De Nationale Bouwprijs 2015, ‘Talent met toekomst’. Momenteel werkt MKA aan een Community Centre en Bibliotheek in Edegem in België, een villa op Terschelling en verschillende collectieve woongebouwen door heel Nederland (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Delft), vanuit het door MKA ontwikkelde Superlofts concept.

De Kort Van Schaik
De Kort Van Schaik is een Rotterdams architectenbureau dat in 2011 werd opgericht door Robert-Jan de Kort en Sander van Schaik. Het bureau werkt aan een scala aan ruimtelijke opgaven, die vaak een publiek karakter hebben, en is actief in zowel de architectuurpraktijk als de architectuurcultuur. Naast het ontwerpen van ruimtes, gebouwen en stedelijke ensembles publiceert De Kort Van Schaik artikelen in verscheidene vakmedia, neemt het zitting in jury’s en commissies en initieerde het in 2014 ‘TALKS about architecture’, een nieuw internationaal podium voor architectuur.

Space Encounters Office for Architecture
Als bedrijf ben je een winkel of een school. Space Encounters Office for Architecture heeft gekozen om een school te zijn. Wij houden ervan om te leren en te onderzoeken. Samen met klanten, onze medewerkers en onder elkaar. Space Encounters zijn Joost Baks, Gijs Baks, Remi Versteeg, Stijn de Weerd en een internationaal team van jonge architecten en stagiaires. Space Encounters bevrijdt zich van het dogma van strikte functionaliteiten en onderzoekt oude en nieuwe vormen van ruimte en materiaal, vrij van zelf toegebracht lasten. Wij pretenderen niet dat de architectuur oplossingen biedt, maar erkennen dat goede architectuur relevant is. Serendipiteit is cruciaal in ons onderzoek. De constante zoektocht naar innovatie en verschillende perspectieven wordt uitgedrukt in zowel de praktijk van de moderne technologie en de herwaardering van oude technieken en analoge methoden. Elke verkregen provisie of genomen initiatief is een aansporing om een ​​toegepast artwork te creëren. Al onze projecten zijn teamwork.