The Next Step Program

Villa Crailo

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Fam. van Hemert-Bosch
Huizen
Station-D Architects
23/07/2019

Project

Een nieuwbouw villa in Huizen, die zich losmaakt van de standaard villa architectuur in het Gooi. Op een prachtig kavel van 2500 m2 is, na een zeer intensief proces met de toekomstige bewoners, een woning ontworpen. Dit heeft geresulteerd in een samensmelting van eisen, wensen en ontwerpvisie, een waar droomhuis voor onze opdrachtgever.

Aankomst bij de woning laat meteen het speelse karakter, de samenhang en de sterke contrasten tussen de verschillende materialen en volumes van de woning zien. De woning is opgebouwd uit zes verschillende hoofdvolumes, ontstaan vanuit een clustering van gebruiksfuncties. Deze volumes zijn middels een transparante verkeersruimte, die de woning op beide woonlagen doorsnijdt, met elkaar verbonden. Vanuit deze verkeersruimte is de relatie tussen binnen en buiten , tussen begane grond en eerste verdieping overal in het huis te ervaren. De verschillende volumes zijn uitgevoerd in een drietal materialen, bestaande uit cementgebonden platen, stucwerk en hout. Samen met de enorme glaspartijen, verschoven volumes en overstekken is een woning gerealiseerd die vanaf iedere hoek een andere beleving oproept.

Bij binnenkomst in de dubbelhoge hal is in één oogopslag de gelaagdheid van de woning te ervaren – relatie met de eerste verdieping, doorkijkjes en door middel van de patio is de relatie met de door Studio REDD ontworpen tuin naar voorbeeld van Piet Oudolf meteen aanwezig.
De verschillende woonfuncties op de begane grond zijn in enfilade geschakeld en verspringen ten opzichte van elkaar. Hierdoor is een as ontstaan die alle functies verbindt, waarbinnen de verschillende leefruimtes hun eigen identiteit hebben binnen het geheel.
Het hart van de woning is de eetkamer, waar de beoogde relatie tussen de verschillende functies en verdiepingen, middels een vide, het beste tot uitdrukking komt. De aangrenzende – geheel zwarte – keuken en woonkamer zijn gescheiden door een betonnen wand in schoonbeton met houtnerf. Op de kop van deze betonwand bevindt zich de open haard, als ware het sfeervolle centrale punt tussen de verschillende ruimtes. De verdiepte woonkamer biedt vanaf de bank een heerlijk uitzicht over de omliggende tuin door strategisch gekozen raamopeningen.

De eerste verdieping is opgedeeld in twee delen: één voor de kinderen en één voor de ouders. Ook hier is de relatie met de omgeving weer overal goed te ervaren. De overloop is aan twee zijden beëindigd met horizontale hoekramen, zodat er een gevoel van oneindigheid ontstaat. Tevens zijn in een aantal kamers hoekramen toegepast. De vleugel voor de ouders is als het ware ontworpen als een grote ruimte, waarin slapen, kleden en wassen zijn samengebracht. Men betreedt de suite via een gang met kastenwanden, om vervolgens de links daarvan de badkamer te bereiken en recht van de gang de slaapkamer. De koninklijke blauwe kleurstelling in combinatie met hout en messing zorgen voor een rijk gevoel. De badkamer is voorzien van witte marmer tegels, een gevlinderde betonvloer, eikenhout en messing sanitair.

Impact

Door de opwarming van de aarde worden we uitgedaagd om te zoeken naar nieuwe innovaties in de maatschappij, en zeker ook in de architectuur. Energie neutraal bouwen staat hierbij centraal in de toekomstige bouwopgave. Door onze brede technische kennis zijn we in staat ontwerpen te realiseren die toekomstbestendig zijn en een minimale impact hebben op onze omgeving, ook voor onze toekomstige generaties.

Villa Crailo is ontworpen met een maximale binnen-buitenbeleving. De door studio REDD ontworpen landschappelijke tuin draagt bij aan het uitzicht op groen vanuit elke woonruimte. Op de eerste verdieping zijn alle daken voorzien van een intensief groen dak ter bevordering van het uitzicht op groen en de biodiversiteit.
De vele glasoppervlakken zijn zo ontworpen dat ze bijdragen aan een prettig leefklimaat. Waar nodig zijn ze voorzien van zonwerend glas. De grootte en positionering van de ramen draagt bij aan energie reductie, omdat er in nauw overleg met de opdrachtgevers tijdens het ontwerpproces is nagedacht over het gebruik van de toekomstige ruimtes.
Door te ontwerpen op het ritme van de dag, dragen onze ontwerpen bij aan de well-being van gebruikers, verminderen we het energieverbruik en warmtevraag. Dus door op een logische manier na te denken over de manier hoe onze gebruikers in hun gebouwen willen leven proberen we een positieve bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering!

Creatief Ondernemerschap

Architectuur begint altijd met een vraag. Deze vraag is voor ons het vertrekpunt van de architectuur die wij voor onze opdrachtgever willen maken. Wij maken ontwerpen waarbij mensen zich op hun gemak voelen. Ontwerpen die een beroep doen op alle zintuigen; die inspelen op karakter, beleving, emotie, gebruik, en vorm. Uiteindelijk is de samenkomst van deze aspecten datgene wat telt. Door zorgvuldige analyse van de wensen zijn wij in staat om ontwerpen te realiseren die ervoor zorgen dat mensen kunnen leven op de manier zoals zij dat graag willen. Een constante dialoog tijdens het ontwerpproces stelt ons in staat de wensen van onze opdrachtgevers perfect vorm te geven.

Architectuur vindt altijd plaats binnen een context. De context is een voortdurend informerend geheel, zowel fysiek als sociaal. Architecten is het recht voorbehouden om de architectuur van het perceel, de straat en de stad vorm te geven; de fysieke context. Architectuur komt echter ook tot stand in een sociaaleconomische, maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke context. We ontwerpen gebouwen die een specifiek antwoord geven op de gegeven context. Iedere opgave biedt de kans om een meerwaarde toe te voegen aan de omgeving.

Station-D Architects streeft naar een architectuur die verder reikt dan het alledaagse ontwerp. We zoeken constant de grenzen op van het mogelijke, om dromen te verwezenlijken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Iedere opgave daagt ons uit om nieuwe manieren van leven en nieuwe tech-nieken te onderzoeken en toe te passen. Op die manier zijn we steeds weer in staat om inspirerende en innovatieve ontwerpen te creëren die verrassen.

Architectonische innovatie vanaf het concept tot in het kleinste detail. De ambitie die alle partners van Station-D Architects delen en welke bij ieder project als rode draad door het ontwerpproces loopt. Voor iedere opdrachtgever zoeken wij naar de juiste mix van een sterk concept en vakkundige detaillering. Ontwerpopgaven zien wij als een verbinding tussen opdrachtgever, locatie, cultuur en budget. Vanuit de wensen en eisen, het budget en analyses van de locatie gaan wij op zoek naar een functioneel concept voor de gebruiker, een logische structuur in de (gebouwde) omgeving en een doordachte detaillering van het object. Al deze aspecten moeten uiteindelijk op een creatieve manier samensmelten tot één geheel.

De synergie van concept en techniek komt tot uiting in de detaillering. Dat is de plek waar materialen elkaar ontmoeten, de architectuur begint te spreken en de gebruiker het gebouw beleefd. Als architectenbureau met een brede technische achtergrond zien wij het als een missie om techniek vroeg in het ontwerpproces te integreren. Hierdoor zijn we in staat om in het eindstadium te excelleren in detaillering.