The Next Step Program

Grote Zaal – Theater Zuidplein

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Ontwikkelcombinatie Hart van Zuid (Ballast Nedam Bouw West & Heijmans)
Rotterdam
Studio RAP B.V.
15/05/2020

Project

De Grote Zaal van Theater Zuidplein in Rotterdam omarmt in een vloeiende beweging publiek en artiest. Het project is met behulp van algoritmes ontworpen, wat heeft geresulteerd in een visueel spel van duizenden driehoeken. Hiermee is ook de perfecte akoestiek mogelijk gemaakt en kon de expressieve zaalafwerking binnen planning en budget gerealiseerd worden. Het is een in het oog springend ontwerp, en niet alleen door het felle rood. Als een fraai gestileerde rotspartij omvatten de akoestische wanden circa 600 zitplaatsen. Een puzzel bestaande uit 6000 panelen van aluminium-composiet, elk met een unieke vorm.

Theater Zuidplein from Studio RAP on Vimeo.

Impact

Algoritmes, 3D-printers, VR-brillen: het ontwerpen van gebouwen gebeurt al lang niet meer met alleen pen en papier. Zo ontwerpt Studio RAP de bebouwde omgeving met behulp van algoritmes (computational design) die vervolgens computergestuurd (met behulp van robotarmen) gemaakt kan worden. Op deze wijze streeft Studio RAP naar vernieuwende eigentijdse architectuur die een substantieel betere gebouwde omgeving oplevert.
Concreet:
Zo is de akoestiek van de Grote Zaal aantoonbaar beter doordat er met behulp van computeralgoritmes meer dan 10.000 zaalvarianten werden berekend en geoptimaliseerd, dit ten opzichte van een traditioneel ontworpen zaal. Vervolgens is de beste ontwerpvariant op de millimeter nauwkeurig gerealiseerd met behulp van digitale fabricage technieken. Dit leidt tot een zaal die de Good Health and Well-Being van de gebruikers substantieel verbetert.
Deze filosofie is ook toepasbaar op de schaal van de stad (SDG11), door bijvoorbeeld bouwfysische variabelen als wind, daglichttoetreding en programmering te optimaliseren zijn met behulp van computeralgoritmes. Tot slot heeft het ook de potentie in zich om bij te dragen aan SDG13 doordat er met deze ontwerpalgoritmes constructief efficiëntere gebouwen kunt ontwerpen en realiseren met minder faalkosten.

Creatief Ondernemerschap

Studio RAP is een architectonische ontwerp- en fabricagestudio. Naast dat Studio RAP architectuur ontwerpt, ontwikkelt het ook nieuwe digitale maaktechnologie die het toepast in haar ontwerpprojecten. Zo ook in dit project dat volgens een volledige digitale supply chain is gerealiseerd. Studio RAP was naast het ontwerp ook verantwoordelijk voor alle communicatie en digitale uitwisseling van data tussen de constructeur, de hoofdaannemer en een tiental onderaannemers.
Digitaal ontwerpen en produceren stelt Studio RAP in staat om sneller, betere betaalbare gebouwen te realiseren. Daarnaast brengt het Studio RAP als architect in een betere positie binnen de bouwkolom met meer zeggenschap waardoor de realisatie dichter bij het initiële idee van de ontwerper blijft.

Zoekvenster sluiten