The Next Step Program

De Vuurplaats / The Beacon

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Studio Appelo / Steengoed BV
Amsterdam
Lars Goossens Architect & Studio Appelo
13/08/2020

Project

De Vuurplaats / The Beacon is onderdeel van een boutique hotel net buiten Amsterdam. Het masterplan is gemaakt door Studio Appelo en zij bedacht aan één kant van een meertje een deel van het hotel waar je incheckt en aan de andere kant, bereikbaar met een brug, een multifunctioneel gebouw omringd door lodges. De Vuurplaats / De Beacon verleidt de bezoeker met haar schoorsteen en nodigt uit tot toenadering en samenkomst. Door de grote schuifdeuren en half doorschijnende luiken is het gebouw zowel in gesloten stand voor een intieme yoga sessie als in geopende stand voor een uitbundig feest te gebruiken waarbij de gemetselfde vloer dienst doet als plein en podium.

Impact

De Vuurplaats / The Beacon doet dienst als gemeenschapsgebouw. Hierbij speelt multi inzetbaarheid en flexibiliteit een hoofdrol wat de bruikbaarheid, doelgroep en levensduur vergroot. De sokkel van het gebouw is opgetrokken uit gele kleiklinkers welke zich op twee plekken tot schoorstenen vormen. Een veelvoud aan spanten vormt de interne constructie waartegen geprefabriceerde houtskeletwanden zijn geplaatst. De oude techniek van boerderijspanten in combinatie met geprefabriceerde elementen maakt dat de bouwtijd, kosten en CO2 voetafdruk zijn verkleind.

Creatief Ondernemerschap

Lars Goossens Architect, de naam zegt zeg het al, doet zich niet groter voor dan hij is en gelooft in een organische groei van beetje bij beetje meer hooi op je vork. Wellicht een ouderwetse instelling maar ik geloof dat de architect impact kan maken als hij de bouw (weer) meester is. Daarbij is het belangrijk het gesprek met de gebruiker voortdurend aan te gaan de realiteit van materialen, het detail en de bouw niet uit oog te verliezen met als doen ruimtelijke impact te maken en elk materiaal de waardigheid te geven die het verdient.