The Next Step Program

Speech uitgesproken door Do Janne Vermeulen tijdens de uitreiking van de 2e Next Step Award

Blog

Tijdens de uitreiking van de Next Step Award editie II hield Do Janne Vermeulen een speech over haar ervaringen als juryvoorzitter. Belangrijkste conclusie: het Next step Program wordt door de jongere generatie architecten serieus genomen als ontwikkelprogramma.

Men neme een stoere en veelzijdige longlist van jonge architecten, geografisch inefficiënt door het hele land gepositioneerd. Voeg daarbij een lelijke bus met een-nu-al-legendarische-en-extreem-belangrijke-rondzit achterin, veel croissants, broodjes en drinken. En ziehier het resultaat: een epische dag. Warm, veelzijdig en leerzaam.

Ik wil graag de mensen bedanken met wie ik deze epische dag beleefde, mensen die vrijwel allemaal pas heel recent niet meer in aanmerking komen voor de Next Step Award: een zieke Hedwig Heinsman met een zwakke maag maar ook met een stevige mening; Nanne de Ru die tijdens het jureren de bewaking van de glasplaten voor zijn huis regelde; Tobias Verhoeven van Synchroon die ons in zijn niet al te grote tijdelijke leenauto de laatste etappe rondreed; Joost Baks die na afloop terugging naar kantoor om nog even zijn deadline af te maken en zelfs met een veel te lege maag nog de vrolijke noot wist in te brengen; Anne van der Zwaag die ons op afstand bleef volgen en inspireren; Fred Schoorl, onze BNA-nestor,  die ons hielp steeds weer in de breedte te reflecteren; en last but not least: Mathias Lehner en Caroline van BNA, die weliswaar alles voorbereidden maar de laatste etappe toch nog afhaakten.

Waar we hadden kunnen kiezen voor het bezoeken van architectuurpareltjes als het Bezoekerscentrum Park Vijversburg in Leeuwarden, het Ontvangstpaviljoen Piushaven in Tilburg en de prachtige pizzeria Old Scuola, kwamen we in plaats daarvan op onverwachte plekken: studio’s en ruimtes die met heel beperkte middelen een vergaand denkproces faciliteren. Geen UNStudio of MVRDV maar ‘slechts’:

  • Een pop-up restaurant;
  • Een anti kraak in de Rotterdamse Robecotoren;
  • Een prachtige zolder boven een orthodontist in Utrecht;
  • Een kleine werkplaats bijna helemaal ingenomen door een gigantische freesbank.

Toch gaat het op zo’n dag vooral over de toekomst. En over wat een next step echt betekent. Het betekent eigenlijk dat je klaar moet zijn om op de springplank te gaan staan en een grote sprong in het diepe te wagen, met voldoende bagage en training om er mooie baantjes van te maken. Waar wij als jury naar keken: kiezen de genomineerden – de zogeheten Next Step Ahead Group – voor een sterke focus of  juist verbreding van hun werkveld? Willen ze snel opschalen of kiezen ze voor een niche-aanpak? En maken ze in het verlengde daarvan de juiste keuzes in – pak ‘m beet – programmering, vormgeving, proces, professionalisering, innovatie en duurzaamheid?

De beste bureaus doen dit ieder met hun eigen focus en blijven zichzelf en hun omstandigheden bevragen. Zij staan open om een volgende stap te zetten en maken duidelijk waar zij voor staan. Deze bureaus lieten dit zien door een extreem goede voorbereiding waarbij hun visie ook over de bühne kwam. Zo blijkt maar weer: een inspirerende plek maak je zelf, en juist een tour langs alle bureaus maakte dat we konden zien hoe de architecten zich presenteerden, voorbereidden en hun visie formuleerden.

Kenmerkend was dat bijna iedereen zichzelf introduceerde als bureau dat in de crisistijd is opgezet. Zij zijn gestart toen ze hard moesten zoeken naar werk, zich creatief opstellen als eigen opdrachtgever of initiatiefnemer. Velen beaamden dat ze nu in veel betere economische omstandigheden waren terechtgekomen. En dat voelt voor alle bureaus als een luxe. Het biedt de mogelijkheid wensen en eisen ten aanzien van werk op te stellen en richting te geven. Toch staken juist de bureaus die dit niet zagen als een gemakkelijkere voortzetting van hetzelfde proces boven de rest uit. Het gevaar tijdens de huidige bouwwoede, en dat geldt voor ons allemaal, is dat we gemakzuchtig worden. Juist nu er veel en snel gebouwd wordt, moeten we onszelf de juiste vragen blijven stellen en dieper durven graven. Anders zetten we haastig gebouwen neer waar we later spijt van krijgen. Deze Next Steppers doen dat met verve. Zij blijven kritisch ondernemend en ondervragend. Of dat genoeg zal zijn, kunnen ze met deze next step bewijzen.

In de auto van Tobias met aan de telefoon Nanne op de speaker kozen we een groep van 4 finalisten: Werkstatt, studio Prototype, Civic architects en IWT. Het is dat er maar 1 winnaar kan zijn…

Dertiger, talentvol en uber-ambitieus? Meld je dan aan voor Next Step Program editie III. De derde editie van het Next Step Program biedt jonge architecten nóg meer ruimte voor ontwikkeling.